esmaspäev, 18. mai 2015

Almatõ, Almata, Almaty või Alma-Ata?

18.mai

Olen taas tagasi Almatõs. Aga kuidas on siis õige – kas Almatõ, Almata, Almaty või hoopis Alma-Ata? Heal lapsel mitu nime! Kasahhi keeles on ametlik nimetus Almatı, (ilma täpita i hääldatakse õ-ks), vene keeles on kasutusel Алматы ehk Almatõ (vahel ka Almata) ja inglise keeles öeldakse Almaty (hääldus: almáti). Varajasem ametlik nimetust, Alma-Ata, oli kasutuses  aastatel 1921 -1993 ja seda armastatakse ka tänapäeval Venemaal kasutada. Enne seda, kuni 1921. aastani, oli linna nimetus Verniy (Vernõi).
Alma tähendab kasahhi keeles õuna ja Ata tähendab isa või vanaisa ehk lahtiseletatult võib öelda „Isake õun“ või „Õunte isa“. Põhjus lihtne, siin on läbi aegade kasvatatud õunu ja kogu linna ümbritsevad suured õunaaiad, kahjuks paljud nüüd juba hooldamata ja mahajäetud. Õun on läbi aegade olnud ka üheks linna sümboliks.

Kuni aastani 1991 oli Almatõ Kasahhi NSV pealinn ja peale iseseisvumist, aatatel 1991 – 1998,  oli linn Kasahhi Vabariigi pealinnaks. 1998. aastal nimetati pealinnaks Astana, kuid siiani on Almatõ Kasahhimaa kõige suurema rahvaarvuga linn (umb. 1,55 miljonit) ja see arv kasvab pidevalt.  Vaatamata sellele, et pealinn kolis Astanasse, on Almatõ jäänud peamiseks riigi finants- ja kultuurikeskuseks. 

Kliima Almatõs on kontinentaalne, külmad talved ja kuumad suved. Almatõlane ise ütleb, et siin on kaks aastaaega – talv ja suvi. Linn asub 600 – 650 meetrit üle mere pinna ja on poolkaares ümbritsetud Tian Shani mäestikuga, asudes Suure ja Väikese Almatinka oru vahel. Kui linnas on ligi 30 kraadi sooja, siis lumiste mäetippudega panoraam on tõesti lummav ja sürreaalne. Kõige kõrgem tipp on Talgar (4973 m) ja see on selge ilmaga näha peaaegu kogu linnast. Kuna Almatõ asub orus, siis tõsiseks probleemiks on linna saastunud õhk. Väga sageli katab all-linna paks hallikas sudu, mida peamiselt tekitab linnas liikuv transport. Autopark on kirev, aga sellest mõni teine kord. Linna saastunud õhk oli ka üks põhjustest, miks me soovisime endale maja linnast eelmal rentida. 








Sudu linna kohal

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar