laupäev, 23. september 2017

Kolmas sügis Kasahstanis

September on juba teises pooles, aga siin on ilmad veel suviselt soojad, päeval ikka 27-28 kraadi, sügisest saab aimu ainult sellest, et õhtud on jahedad ja mäenõlvad hakkavad puna-kollaseid sügise värve peale võtma ning muidugi õunad on valmis ja mida päev edasi seda maitsvamaks need muutuvad. Sel aastal kannab vilju ka meie aias olev kreekapähklipuu, viljade valmimisest annab märku rohelise koore mõranemine, mille alt tuleb välja juba tuttav pähkel. Lisaks on alanud taas lepatriinude sügisränne aiast meie majja.
Eestlaste tenniseturniir Almatõs

Suve lõpp on sündmuste poolest üllatavalt tihe olnud. Augusti keskel olid meil külas Arti õde oma lastega, kuu lõpus tegime kolmepäevase matka Biškeki ja Issõk-Kuli äärde. Sealt pidime tagasi kiirustama põhjusel, et sama nädalavahetuse laupäeval võõrustasime oma kodus ühte vahvat 15-liikmelist tenniseseltskonda Eestist ja külla tulid ka saatkonna töötajad koos suursaadikuga Astanast. Kohe peale seda tuli Almatüsse tütar Liisa.


Eesti lipp turiinil uhkelt lehvimas
Liisa ja Suur Almatõ järv
Kaks nädalat koos Liisaga möödusid tohutu kiirusega, käisime palju mägedes matkamas, aga programmis olid ka kohustuslikud vaatamisväärsused: Kok-Tobe mägi, Suur Almatõ järv, Tamgali Tas, Medeo ja Shymbulaki suusakeskus, samuti sai loomaaed uuesti üle vaadatud. Allpool on mõned pildid meie käikudest. Mägedes ringiliikudes tundis Liisa huvi, kas siin madusid ka on. “Pole veel ühtegi selle aja jooksul näinud”, sain vastata. Aga mõned päevad tagasi, kui üksi mööda kruusateed mägedesse siirdusin, lebas üks umbes 40 cm isend tee peal. Oli teine auto rataste alla jäänud, tegin pilte ja liikusin edasi, kuni taas üks juba ligi meeter pikk roomaja tee peal lebas. Uurisin ka teda päris lähedalt, siis haarasin telefoni, et taas pilt teha, kui madu äkki sahisedes võssa kadus. Võttis päris kõhedaks. Koju jõudes hakkasin Kasahstani madude kohta infot otsima. Kokku on riigis 18 erinevat maoliiki. Nendest kaks perekonda on mürgised: Perekond rästiklased (kokku neli liiki) ja surmavalt mürgine, samuti rästiklaste hulka kuuluv, gürsa. Muide, mõnda aega (1980-ndatel) oli Tallinna Farmaatsiatehase toomises kaks sarnast salvi: Viprosal, mille koostises oli Kesk-Aasiast pärit gürsa mürk ja teine, rästiku mürki sisaldav Viprosal B, mida ka tänapäeval tehas toodab. Käisime ülikooli ajal seal praktikal ja meenub pisike ampull gürsa mürgiga tehase töötaja käes. Kummalisel kombel on mul meeles selle õrnalt hoitud pudelikese ulmeline hind – tol ajal ligi kuue sõiduauto Žiguli maksumus. Aga aitab nüüd ajaloost! Tänu kõikvõimsale googlile tuvastasin ka tee peal lebanud mao liigi, kelleks oli täiesti ohutu ja laialt levinud Elaphe Dione ehk mustriline roninastik.   
Elaphe Dione ehk mustriline roninastik



Applefest 2017
Eelmine pühapäev oli taas Almatõ linna päev ja sellega koos ka Applefest 2017. Sel aastal on õunasaak väga hea, millest andsid kinnitust kümned ja kümned müügikohad õunafestivalil. Peamiseks kaubaks ikka kuulus Almatõ Apport, aga müüdi ka palju teisi õunasorte, lisaks pirne, ploome. Värsketele ubinatele oli populaarne müügiartikkel ka kuivatatud õun.






Nüüd aga liiklusuudiseid Kasahstanist: Teisipäeval, 19.septembri öösel toimus liiklusõnnetus Almatõ oblastis trassil Lääne-Euroopa-Lääne-Hiina. Auto Range Rover, mille roolis oli 43-aastane almatõlanna, põrkas kokku kaameliga, mille tulemusel auto rullus üle katuse. Sündmuspaigal hukkus autojuht ja kolm kaasreisijat, üks reisija suri teel haiglasse. Autoavariis hukkus ka kaamel. Looma omaniku ei ole veel suudetud tuvastada. Politsei lisas, et antud teelõigul pole ehitustööd lõppenud ja liiklus sellel keelatud. Vot selline ebatavaline ja hirmus avarii!
Ka pisut koomilisem uudis jäi silma. Selgituseks nii palju, et Kasahstani autojuhtidele on liikluseeskirjade järgi  alkoholile 0-tolerants, nagu ka Eestis. Aga siin on väga populaarne nn “трезвый водитель” (kaine juht) teenus. Nüüd uudise juurde: Septembri alguses peeti Almatõs kinni purjus “kaine juhi “ teenust osutav teise regiooni kuuluv VIP-numbritega Range Roveri autojuht. Luksusauto salongis oli mitu ebakaines olekus meesterahvast. Autoomaniku sõnade järgi oli ta tellinud “kaine juhi” teenuse teadmata, et teenuse osutaja on samuti ebakaines olekus. Kõik see tundus olevat siiski kokkumäng ja nii juhile kui ka auto omanikule kirjutati välja kopsakas trahvikviitung ning mõlemad juhid näevad oma lube alles kolme aasta pärast.


Butakovka kosk


Kok-Tobe rippraudtee vana vagun


Loomaaias

Loomaaias

Shymbulaki kõrgeim punkt 3200m


Maaliline Tamgali Tas 

Tamgali Tas kaljujoonised


Applefest 2017 - ostjaid jagub iga müügitelgi juurde

Applefest 2017 - käsitöölaat

Nii valmib kaunis vildist vaip


Ka kuivatatud õunad on populaarne müügiartikkel

Meie koduaia õunad ja...

... kohe, kohe valmivad kreeka pähklid


Edasi pilte sügisest





Humalakäbid

Matk mägedes - 1750 meetrit üle merepinna, all orus Butakovka küla


Sügisvärvid mägedes

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar