esmaspäev, 23. jaanuar 2017

Algab univerisaad


Juba sel nädalavahetusel algavad 28-ndad üliõpilaste talimängud: Universiade 2017, Almaty.  Linnas vahetatakse määrdunud plakateid uute vastu, pannakse üles universiaadi lippe ja muudkui koristatakse, koristatakse... lund. Suurema tähelepanu all on strateegilised tänavad, mis ühendavad erinevaid võistluspaikasid. Täna võis näha kummalist pilt, kuidas sõjaväeosa eest sõdurid ka tee äärsest kraavist lund koristasid ja osad raiusid lumekamakaid lahti  puude ümbert, haljasalalt. Loodan, et talveunes muru roheliseks ei värvita. Aga homme lubab ilmateade taas korralikku lumesadu.
Niisiis, võistlused algavad 29.jaanuaril ja kestavad 8.veebruarini. Sellel osaleb ligi 2000 sportlast 58 riigist. Võistlusi aitavad läbi viia 3000 vabatahtlikku nii välismaalt kui ka teistest regioonidest. Universiaadi jaoks on valmis saanud kaks täiesti uut spordikompleksi ja esmakordselt universiaadi ajaloos on sportlastele elamiseks ehitatud eraldi küla. Küla kõrval on kohe võistluste suurim ehitis Almatõ Arena, mis on projekteeritud nii, et edaspidi saab seda kasutada erinevate spordiürituste (võrkpall, korvpall, mini-jalgpall jt.), konverentside, foorumite, näituste ja kontsertide läbi viimiseks. Võistluste ajal toimub selle hoone suurel areenil ava- ja lõputseremoonia ning iluuisutamine ja väiksemal areenil toimuvad võistlused kurlingus. Kohti on kokku 12 000. Teine uus ehitis nimega Halõk Arena ehk Rahva Areen (halõk tähendab kasahhi keeles rahvast)  on mõeldud jäähokile. Arhitektuurilt on ehitis väga sarnane Almatõ Arenale, aga pisut väiksem, mahutades 3000 pealtvaatajat ja ka seda hoonet on võimalik edaspidi kasutada erinevate ürituste läbiviimiseks. Üllatusena lugesin, et kiiruisutamise jaoks pole kumbki uhke jääareen mõeldud ja need võistlused toimuvad ikkagi kõrgmäestiku tingimustes kuulsal Medeo uisustaadionil. Olümpiamängude kiiruisutamisvõistlusi sellel staadionil enam korraldada ei saaks, sest olümpiareeglid nõuavad ilmastiku olude eest kaitstud kinnist küttega spordihoonet. Aga ilmselt universiaadi reeglid nii ranged ei ole. Mäesuusaalad toimuvad Shymbulaki keskuses ja suusahüpete jaoks on olemas juba varasemast kaks korralikku hüppetrampliini, mis asuvad peaaegu linnas, ühe kuulsaima magistrali, Al-Farabi kõrval.
Nädalavahetusel käisime Shymbulaki keskuses suusatamas, ka seal käivad suured ettevalmistused võistlusteks, külastajatele oli lahti ainult mäe ülemine osa. Medeo uisustaadion on universiaadiks valmis.
Taliuniversiaadi 2017 maskott on Kasahstani steppide põline lind - noor kotkas Sunkar, kes sümboliseerib noorsportlastele omast kiirust, lennukust, energiat ja tahet võita. Viimased uudised kirjutavad ka sellest, et Almatõ linnapea Bauyrzhan Baibek on erilise tähelepanu alla võtnud  linna ühe tähtsaima visiitkaardi – lennujaama. Seda on tõesti hea lugeda, sest kogemused siia saabudes pole alati kõige meeldivamad olnud.  Piiripunki töö on väga uimane ja kohvrite kättesaamine võib võtta aega üle tunni, kuigi lennujaam ise on oluliselt väiksem kui Tallinnas. Oleme sellisel juhul alati mõelnud, et mis siis saab, kui korraga saabub siia mitu lendu väliskülalistega. Veel üks huvitav fakt seoses universiaadiga ja see puudutab kaubanduskeskuseid, nimelt alates 20. jaanuarist kuni 10.veebruarini lubatakse suuri allahindlusi paljudele tööstuskaupadele, kuna sel perioodil on oodata  Almatõsse ligi 30 000 turisti. Kui suured allahindlused on ja mis kaupadele konkreetselt, ei oska ma hetkel öelda, minu arust on kaubanduskeskustes kogu aeg mingid kampaaniad. Samas, et vähendada liiklusummikuid linnas, on 30.jaanuarist – 8.veebruarini kehtestatud õpilastele täiendav koolivaheaeg (väidetavalt alandab tänavate liikluskoormust kuni 30%) ja selleks ajaks suletakse kõik 9 suuremat turgu, võib- olla ka turvalisuse pärast. Aga universiaadi piletid on küll olematu hinnaga. Kõige kallimad on ava- ja lõputseremoonia piletid, kuni 15 000 tenget,  ehk umbes 43 eurot, kõiki võistlusi saab vaadata 300-1500 tenge ehk 1-3 euro eest. Kasahstani kodanike vahel, kes pileteid universiaadile ostavad, loositakse välja 2-toaline korter Almatõs. Lisaks on teisi auhindu: sülearvutid, nutitelefonid, tahvelarvutid, koduelektroonika ja 2 reisi 2017.aasta Aasia mängudele Sapporos. Ostetud on juba üle 71 000 pileti.
Eestist on tulemas 10 sportlast. Kui vähegi võimalik, üritame neid vaatama ja ergutama minna. Peale selle plaanime osa võtta avatseremooniast. 


Taas mägedes suusatamas, all on ähmaselt näha sudus Almatõ linn

Käib hoogne ettevalmistus universiaadiks, erinevate riikide lipud juba lehvivad

Punto gelato - kuigi väljas on miinuskraadid, saab Medeo keskuses jäätisega maiustada. Kas see on sama maitsev kui Itaalia gelato, jäi meie poolt proovimatta

Vastvalminud Almatõ Arena, allikas: http://bazis.kz/our_objects/ready/ledovaya_arena__

Medeo uisustaadion on võistlusteks valmis

2 kommentaari:

  1. Oi kui äge. pane siis pilte ka sellest spordipeost ja nautige täiega :)

    VastaKustuta
  2. Oi kui äge. pane siis pilte ka sellest spordipeost ja nautige täiega :)

    VastaKustuta