esmaspäev, 30. jaanuar 2017

Võimas avatseremoonia

Pühapäeval anti võimas avapauk 28-ndatele üliõpilaste talimängudele Univerisade Almaty 2017. Avatseremoonia toimus Almaty Arena vastvalminud suurel jääareenil. Turvatsoon algas juba kilomeeter enne jäähalli juurde jõudmist. Transport, millel oli luba parkida jääareeni lähedal, pidi läbima totaalse kontrolli – abiks oli viis politseikoera, peegliga vaadati läbi auto põhi ja üks politseinik tegi mingi aparaadiga auto ümber tiiru. Kogu ümbrus oli piiratud suurte betoonblokkidega, kaasatud oli sõjavägi. Muide, ka paljud teised universiaadiga seotud hooned on betoonblokkidest ümbritsetud ja ikka seetõttu, et mõni aru kaotanud kodanik veoautoga lollusi teha ei saaks. Ausalt öeldes ei häiri see mind, pigem annab turvatunnet juurde. Ka enne jäähalli pidime läbima turvaväravad, aga hoone ees ja sees oli juba suurüritusele tavapärane melu. Vabatahtlikud, kellel äratuntavad ilusad erkrohelised joped seljas, olid igati abiks, et oleks lihtsam selles suures hoones orienteeruda.
Kuni viimase minutini peeti avatseremoonia kava saladuses, aga seda suurem oli üllatus ja pettuma selles ei pidanud. 2-tunnise etenduse käigus rullus vaatajate ees lahti kasahhide ajaloo erinevad etapid kuni tänapäeva iseseisvumiseni välja. Läbi areeni marssisid uhked rändurite karavanid ja kasahhi vägilased, kaasatud olid koerad, hobused, kaamelid ning kasahhide rahvuslind kaljukotkas. Etendusest võtsid osa paljud Kasahstani kuulsad muusikud, lauljad, tantsijad ja näitlejad, keda meeletu aplausiga alati tervitati. Programmi viimases osas toodi esile riigi paljurahvuselisus ja saime näha põnevat etendust erinevate etniliste gruppide rahvatantsudest, kes siin kõik koos sõbralikult elavad. Ärtundmisrõõmu oli saksa, usbekistani, türgi, vene ja hiina rahvatantsudest, aga osad jäid siiski ka mõistatuseks.
Etenduse üks osa oli eraldi pühendatud tuleviku energiale ja eelseisvale suursündmusele Astanas EXPO-2017.  

Kogu show oli peensusteni lihvitud ja jättis väga hea mulje. Pisut häiriv ehk oli riigipea liigne ülistamine, aga see käib asja juurde. Kasahhi rahvas on siiralt uhke oma riigi arengu üle, millel on vaieldamatult ka suur teene esimesel presidendil, kes muide ise kohal oli ja avakõne pidas.



Sportlaste küla ja Almaty Arena (jääb bussi taha)

Esmakordselt universiaadi ajaloos ehitati spotlastele eraldi küla

Almaty Arena

Ümbruskonnas olevad uued kortermajad

Universiaadi maskott Sunkar (see sinise salliga) :)

Hetkel on veel tähtsate tegelaste toolid tühjad

...ja seal nad ongi

Üllatusi pakkuv suur avatsermoonia show

Vahva animeeritud maskott Sunkar suurel ekraanil

vist ei vaja kommentaari

Eesti koondis rahvast tervitamas 

Laulmas on mitmeid konkursse võitnud lastekoor koos Kasahhi tuntud ooperilaljatega

Shows osales sadu tantsijaid

Universiaadi tule toomine

Öine jääareen


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar