teisipäev, 28. veebruar 2017

Tähelepanu, laviinioht!


Eelmine kolmapäev tuleb mobiili sõnum: 23. – 27.02. 2017 Medo - Shymbulak tee laviiniohu tõttu suletud. Selles teates pole tegelikult midagi imelikku, aeg-ajalt tuleb ikka hoiatavaid sõnumeid tormiohust või võimalikust laviiniohust läbi mobiiltelefoni. See, et oht on viis päeva jutti ja kogu Shymbulak on suletud, oli siiski pisut kummaline. Kuna meil oli planeeritud pikk nädalavahetus Taimaal, siis jäi see teade tõsisema tähelepanuta. Esmaspäeval tuleb aga uudis, et Venemaa president ja Kasahstani president suusatasid Almatõs!
Interneti lehekülg total.kz kirjutab, et Kasahstani sotsiaalvõrgustike kasutajad viisid kohe kaks täiesti erinevat sündmust omavahel kokku. Üsna ruttu sai selgeks, et lihtsurelikele suusatajatele ei piirata Shymbulaki minekut loodusõnnetuse ohu tõttu vaid küsimus on riikidevahelistes suhetes, sest nädalavahetusel tahab suusakeskuse teenuseid kasutada Vene Föderatsiooni juht isiklikult.
Nimekas ärimees ja blogija Aidan Karibzhanov kirjutab 23. veebruaril pisut nördinult oma FB lehel: „Tuli ametlik teade, et Shymbulaki keskus on alates tänasest kuni pühapäevani suletud. Põhjus – laviinioht. Eile veel sellist ohtu ei olnud, oli rohkelt rahvast, aga täna juba on. Tundub, et öösel sadas maha enneolematu ja nähtamatu lumi ning täna varajastel hommikutundidel on temperatuurid tõusnud kuni 15 pluss kraadini.“ (kommentaariks - kiire temperatuuri tõus suurendab laviiniohtu, muidugi sellist temperatuuri tõusu ei toimunud).
Autori sõnul teavad enamus mäesuusahuvilisi tegelikku põhjust – oodatakse Putinit.
„Ta suusatab nädalavahetusel, aga esmaspäevast algab visiidi ametlik programm. (esmaspäeval tulebki sellekohane teade). Kahju on ainult sellest, et suusahooaeg on tänu universiaadile niigi lühem ja nüüd väheneb see veel nelja päikesepaistelise päeva võrra. Miks peavad kümned tuhanded inimesed kannatama Putini misantroopsete kalduvuste tõttu? Muide, esmaspäeval, kui ta mägedest alla tuleb, kannatab juba kogu rahumeelne Almatõ elanikkond (selleks ajaks suletakse paljud linna tänavad). Oleks võinud kohe vaba päeva välja kuulutada, et mitte esile kutsuda rahva rahulolematust. Milleks see kõik? Olid ajad, kus meie president koos väiksese saatjaskonnaga suusatas rahva seas, tehti pilte ja suheldi temaga. Paljud meenutavad heldimusega veel selliseid momente,“ kirjutab ärimees. „Ja veel. No suleti, olgu. Tõenäoliselt ohutuse ja poliitika tõttu. Aga miks valetada mingist laviiniohust? Olekski võinud selgitada ja vabandada – riiklik vajadus, rahvusvaheline üritus. Sel aastal toimunud tragöödia taustal Džambõlski oblastis oleks parem laviine mitte meenutada (17.veebruaril hukkus laviinis 7 sõjaväelast). Annaks jumal et mitte, aga kui tuleb tegelik laviinioht, kes siis seda usub?“ võtab Aidan loo kokku.
Pühapäeval, 26.veebruaril kirjutab Aidan Karibzhanov lisaks oma FB lehel: „Shymbulak on ka homme suletud. Näib, et laviinid hakkasid meeldima. Aga kaks IL-96 lennukit seisavad ikka lennuväljal.“
Nägime meiegi neid suurte РОССИЯ  kirjadega teraslinde, kui Taimaalt tagasi tulime.


Meie tegemisi selle tähtsa tegelase külastus ei seganud. Esmaspäeva hommikul trenni sõites oli küll tee, mis Shymbulaki suusakeskusesse viib, täis politseid ja sõjaväelasi, aga peale lõunat koju tagasi sõites oli külaline juba ametlikul visiidil ja korravalvuridki läinud oma igapäevaste tööülesannete juurde. 



Lisan siia mõned pildid meie lühireisist Taimaale



Hommikune Pattaya rand

Kommunikatsiooniimed Pattaya kesklinnas

Botaanikaaed

Prantsusestiilis aed

...ja inglisestiilis aed

Orhideede kollektsioon


Turg Pattayas
Kalaturg



Patune Pattaya - ööelu punaste laternate tänaval

Vaade Big Buddha juurest linnale



1 kommentaar: