neljapäev, 10. märts 2016

Veebruar – kõige külmem kuu


Märkamatult on läbi saanud veebruar - üks külmemaid kuid Almatõs. Wikipedia andmetel on rekordmiinuskraadid olnud isegi  - 37,7 ⁰C, aga samas võib temperatuur tõusta ka mõnusalt suviseks +19 kraadini. Sel aastal on olnud üsna soe talv ja lund pole väga palju sadanud. Veebruari teine nädal oli kõige külmem, kui öised temperatuurid langesid kuni - 19 kraadini, see eest vähe oli neid päevi, kui kraadiklaas jäigi miinus kraade näitama. Soe päike ja tuulevaikne ilm toovad ninna juba kevade hõngu, mida ka linnud oma lauluga kuulutavad.  Veebruari lõpp ja märtsi algus on olnud väga soe (päeval üle 20 kraadi), õhus loperdavad ringi kollased ja kirjud liblikad ning lehmadel, kes siin ümbruses talv läbi vabalt ringi liikusid, on taas midagi värsket mäenõlvadelt leida.
Veebruari sündmustest niipalju, et käisime teatris Pähklipureja esietendust vaatamas ja tähistasime Astanas Eesti saatkonna töötajate ja heade sõpradega Eesti Vabariigi aastapäeva. 
Almatõs on kokku kuus teatrit ja tsirkus. Aasta tagasi käisime Abay nimelises Ooperi- ja Balletiteatris vaatamas G.Verdi ooperit Rigoletto, saal oli pooltühi ja pileti hinnad olematud (5 euri). Aga nüüd, Pähklipureja esietendusel, oli saal täis ja iga rea alguses veel lisatoolid. Kasahstanis on väga tugev balletti koolkond, millest andis tunnistust ka vapustav etendus. Väga meeldis lava kujundus, rääkimata muidugi võrratust muusikast. Teater kannab 19.sajandil elanud Kasahstani kuulsa poeedi, helilooja ja filosoofi Abay Qunanbaiuli nime.
23.veebruaril oli Astanas Eesti Vabariigi aastapäevale pühendatud koosviibimine, kuhu oli kutsutud paljud Eesti sõbrad, diplomaadid ja ka eestlased, kes siin elavad. Talviselt külmas ja tuulises Astanas olin esimest korda ja kuna aeg oli limiteeritud, sain linnaga tutvuda vaid niipalju, kui läbi auto akna näha oli. Kindlasti tuleb sinna tagasi minna, kui ilmad natuke paremad ja aega rohkem. Aga pidu oli vahva ja saatkonna inimesed toredad.  


Kevad Butakovkas


Kevad Butakovkas



Abay nim. Ooperi- ja Balletiteater

veel pilte teatrist

kaunid mosaiigid teatri akendel

Vabariigi aastapäev Astanas

Eesti suursaadik Kasahstanis Jaan Reinhold abikaasaga

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar